Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам - резултатът надмина всички очаквания, станаха ОГРОМНИ конци!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам - резултатът надмина всички очаквания, станаха ОГРОМНИ конци!
Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам - резултатът надмина всички очаквания,...
62741
Източник: fokus-news.net
Чух и аз за прочутия Козунак в пералнята и реших да опитам - резултатът надмина всички очаквания, станаха ОГРОМНИ конци!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно сте чували за прочутата рецепта за Козунак в пералнята - домакините, които я опитаха, твърдят, че само така тестото гарантирано ще стане на конци. Цялата работа е там, че вместо да се меси продължително тестото (всички сме чували за прословутите 100 пъти, които според легендата тестото трябва да се удари в масата), за целта се използва един от най-разпространените домакински уреди, пералнята, чиято функция "центрофуга" успешно замества потенето над плота.

Звучи налудничаво, но решихме да опитаме и резултатът надмина очакванията ни! Козунакът на конци в пералнята  е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника! Ето пълната рецепта стъпка по стъпка:

Козунак на конци в пералнята

Необходими продукти:

  • брашно - около 1.200 г
  • яйца - 4 бр.
големи
  • мая - 14 г суха /2 бр./
  • захар - 200 г
  • глюкоза - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • стафиди
  • шоколад
  • локум
  • За намазване:

    • белтъци - 1 бр.
    • вода - 1 к.ч.
    • захар - 1 к.ч.
    • захар - 50 г за поръсване

    Начин на приготвяне:

    В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.

    Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.

    Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика - общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин, съветват от gotvach.bg.

    тесто в пералнята

    Снимка: YouTube

    Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.

    Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.

    Намазвате с разбит белтък/жълтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.

    намазване тесто жълтък

    Снимка: iStock

    След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате с захар.

    козунак на конци

    Снимка: iStock

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft