Необходими продукти:
- 2 килограма червени чушки върхари
- 1 ½ чаена чаша винен оцет
- 1 чаена чаша вода
- ½ чаена чаша олио
- 1 супена лъжица захар
- ½ лъжица сол
- сок от 1 лимон
- 3 глави чесън
Начин на приготвяне:
Измийте добре червените чушки и с остър нож отрежете дръжката на всяка. След това вземете една, отрежете върха в основата ѝ след това срежете на две, като обаче не режете до края.
В голям съд за готвене сипете олиото, добавете оцета, водата, захарта и солта. Отцедете сока на лимона и сипете в съда. Обелете и почистете скилидките чесън. Нарежете няколко от тях и сложете в съда. Останалия чесън оставете настрана.
Поставете на котлона, разбъркайте и щом загрее-добавете чушките. Внимателно разбъркайте, сложете капака на съда и гответе за 3-4 минути. След това отворете, разбъркайте отново затворете. Гответе за още толкова време, след което отново разбъркайте. Повторете това, докато чушките омекнат.
Щом това стане, свалете напълнете в чисти бъркани, като между пластовете слагате по няколко скилидки чесън. След като се запълни съда, полейте с част от маринатата и след това затворете с капачки.
Обърнете с главата надолу, покрийте с хавлиена кърпа и оставете да се охладят напълно, най-добре за 1 нощ.
Съхранявайте на тъмно и сухо място в срок от 6 месеца.