Ловджийската салата е зимнина, която се опитах да приготвя тази година за първи път, след като съседката ми баба Рада това лято ме запозна с прекрасния вкус на това сладко-кисело вълшебство, базирано на моркови и чушки (и двете със сладък вкус), които се варят в сос от домати.
Тази ловджийска салата е идеална за гарнитура към всякакво печено месо, но също така става добре в безмесен вариант, като заливка върху паста. Чудите се защо се казва "ловджийска"?
Ами тъй като за ловците се твърди, че обичат люта и пикантна храна, а в литературата ще намерите "ловджийска яхния", "ловджийски сос" и други подобни, а общото за всички тези "ловджийски" ястия е, че са подправени с лют черен пипер или люти чушки.
Но тъй като не всички ловци са еднакви, сигурно има и такива, които не обичат пикантното, така че тази салата може да се приготви и в "сладък" вариант, без да се добавят люти чушки. „Ловджийската салата“ обаче е нещо, което задължително трябва да направите този сезон, защото процедурата е много лесна и дори да не сте майстор, ще успеете. Ето какво ви трябва:
Ловджийска салата за зимата
Продукти:
3,5 кг чушки
2 л доматен сок
1 кг моркови
3-4 люти чушки (по желание)
чесън
пресен магданоз
200 мл олио
200 мл бял оцет 9%
сол
черен пипер
кориандър
захар
Приготвяне:
Чушките се измиват добре, отцеждат се и се избърсват, след което се почистват от семките и дръжките. След това ги нарежете на малки кубчета. След това измийте и почистете морковите, след което ги нарежете на ситно.
Когато нарежете всички зеленчуци, вземете голяма и широка тенджера и в нея изсипете доматения сок и добавете 2 дафинови листа. Сложете да се загрява на умерена температура, докато се изпари излишната вода, като разбърквате от време на време, приблизително 20-25 минути (да се изпари около 500 мл течност).
Извадете дафиновите листа, след това внимателно добавете накълцаните чушки, след това морковите, а по желание добавете и ситно нарязани люти чушки. След това налейте една чаша бял оцет, една чаша олио и подправете с: 1 супена лъжица кориандър, 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици сол (на вкус) и 1 супена лъжица смлян черен пипер.
Разбъркайте внимателно и оставете да къкри, като разбърквате от време на време. След около 20 минути зеленчуците ще си пуснат сока.
Продължете да варите, докато се получи приятна гъстота. Преди самия край добавете ситно нарязани две глави чесън и връзка пресен магданоз.
Разбъркайте добре, за да се разпределят съставките и варете още 10 минути. Готвенето отнема около час, но преценете сами по гъстотата. Напълнете чисти, стерилизирани буркани със сместа и ги затворете добре с капак, включете фурната на 90 градуса и направете пастьоризация за един час.
Оставете бурканите във фурната за една нощ.