Яденето на чушки два пъти седмично може да помогне за намаляване на риска от развитие на болестта на Паркинсон с до една трета, сочи ново проучване. Учените открили, че хората, които ядат храни като чушки, домати, картофи и патладжани придобиват сравнителна защитна стена срещу заболяването.
Подобно на много други изследвания и това показва, че употребата на тютюневи изделия намалява риска от Паркинсон. "Нашите резултати също показват, че никотинът има защитен ефект, но в чушките се съдържа химикал с подобен ефект, но по-малко токсичен", обясни ученият.
В изследването участват 490 новодиагностицирани пациенти с болестта Паркинсон , които били разпитани за техните хранителни навици и употребата на тютюн. Допълнително в тестовете се включи 644 души, които не страдали от никакви неврологични състояния.
Резултатите показват, че вероятността да бъдете диагностициран с Паркинсон намалява с една трета, ако се храните правилно и наблягате на чушките. Те съдържат малки количества никотин, което обаче не може да се сравнява с цигарите. Участниците, които ядели чушки два пъти седмично намалили риска от Паркинсон с до 30%, казват още специалистите.