Традицията повелява да почитаме Св.Николай Чудотворец с риба. Тя обикновено е шаран, но може да е всяка друга риба, стига да има много много люспи . Според легендата именно люспите символизират богатството и го внасят в къщата.
Никулденският шаран може да се изпече, изпържи, напълни с орехи и пр., но най-популярна е рецептата за шаран плакия .
Самата дума плаки (πλακί) се превежда от гръцки като "печене". Гърците също приготвят подобно ястие, използвайки риба, само че предимно морска.
Ето и рецептата:
Шаран-плакия за Никулден
Трупът на шаран с тегло 2-3 килограма се разрязва по гръбначния стълб, а след това се отстраняват ребрените кости и вътрешностите. Тази операция изисква определени умения и остър нож, но няма нищо свръхестествено в нея. Тя ви позволява да напълнете шарана с голямо количество плънка.
За плънката сме използвали няколко стръка праз, които могат да бъдат заменени с обикновен лук. Празът се нарязва и задушава в няколко лъжици олио.
Няколко минути по-късно се добавя ориз, сварен до полуготово състояние. Количеството е според броя на порциите и големината на шарана. Обикновено - около чаша, чаша и половина.
След няколко минути се добавя чаша доматена паста или пресни нарязани домати.
След това се прибавят няколко смлени скилидки чесън, половин връзка магданоз, подправя се със сол, черен пипер и захар, ако трябва да балансирате киселината на доматите.
Половината от плънката се поставя върху тавичката, а с останалото се пълни шаранът.
Рибата, без да зашивате разреза, се поставя върху плънката в тавата на една страна и тавичката се слага във фурната, загрята на 180 градуса.
Там се пече около час.
Ястието се получава много ароматно и леко. Пълнежът, който е в шарана, е сочен, а този, който е в тавичката, е покрит с приятна коричка.
Приятен апетит!