6 жълтъка
250 гр. захар
200 мл кисело мляко
250 гр. разтопено масло
350 гр. брашно
1 бакпулвер
1 пудинг с вкус на шоколад
50 гр. нарязан шоколад
За тестото от белтъци:
6 белтъка
6 с.л. захар
100 гр. брашно
2 с.л. нишесте
50 гр. кокос
50 гр. нарязан шоколад
За шоколадовата глазура:
100 гр. шоколад за готвене
3 с.л. олио
2 с.л. ром
малко пудра захар
Първо отделете белтъците от жълтъците в две различни купи. Разбийте белтъците на гъста пяна и тогава добавете постепенно захарта лъжица по лъжица, като непрекъснато биете с миксер, докато станат на гъст сняг.
Към жълтъците добавете захарта и разбийте на гъст крем. В него добавете маслото, киселото мляко, бакпулвера, пудинга, брашното и половината от един цял нарязан шоколад.
Към белтъците добавете другата половина от нарязания шоколад, кокоса, нишестето, брашното и разбъркайте добре с шпатула.
Прибавете две супени лъжици от сместа с белтъци към жълтъчната смес и бавно объркайте.
Намажете силиконова форма за кекс с масло и изсипете на дъното шоколадовата смес, а върху нея - белтъчната.
Печете кекса на 180 градуса около 45 мин.-1 час. За да проверите дали е изпечен отвътре, проверете със суха дървена клечица. Ако е необходимо, допечете още малко.
Когато кексът е изпечен, оставете да се охлади и обърнете в плато за сервиране.
Разрежете го наполовина и съединете половините с шоколадовата глазура. Така приготвения кекс поръсете обилно с пудра захар.
За приготвяне на шоколадовата глазура разтопете шоколада с малко олио и добавете рома - така шоколадът ще получи плътност, идеална за работа.
Охладения добре кекс нарежете на парчета.