За жълтото и черното тесто:
1 яйце
6 жълтъка
8 супени лъжици захар
6 супени лъжици олио
6 супени лъжици сок от портокал (прясно изцеден)
6 супени лъжици брашно
1/2 бакпулвер
2 супени лъжици какао
3 супени лъжици мармалад от боровинки или по желание
За бялото тесто:
6 белтъка
6 супени лъжици захар
6 супени лъжици олио
6 супени лъжици брашно
50 гр. сушени нарязани фурми
1 супена лъжица мармалад от боровинки
Оделете белтъците от жълтъците веднага в купа за разбиване и започнете да разбивате жълтъците с яйцето и захарта. Към тях добавете сока от портокал, олиото и брашното с бакпулвера. Разделете сместа на две части и в едната част сложете какаото.
Намажете кексова форма с масло и вътре разпределете жълтата смес, а в средата й - сместа с какао. Пъхнете формата във фурната на 200 градуса и печете 20-тина минути. През това време разбийте белтъците, добавете захарта и отново разбийте, докато получите гъста пяна. Добавете олиото, нарязаните фурми и накрая - една чаена лъжичка мармалад от боровинки. Леко с шпатула съединете съставките.
Когато първата част се запече, извадете я от фурната и намажете с три супени лъжици мармалад от боровинки. Отгоре внимателно нанесете сместа с белтъците. Върнете кекса в топлата фурна и печете на 200 градуса още около половин час, след което намалете фурната на 180 градуса и печете още петнадесет минути.
Оставете да се охлади и поднесете!