4 резена бекон, нарязани на кубчета
1 чаша нарязани на кубчета лук
1/2 чаша нарязани на кубчета целина
1/2 чаша нарязани на кубчета моркови
1 чаша нарязани на кубчета тиквички
1 чаша броколи, накъсани на цветчета
1 чаша карфиол, накъсан на цветчета
1/2 чаша нарязана на кубчета червена чушка
2 супени лъжици неосолено масло
3 супени лъжици брашно
2 чаши пилешки бульон
2 чаши прясно мляко 2%
1 чаена чаша прясна или замразена царевица на зрънца
2 с.л. нарязан прясна мащерка
2 с.л. нарязан пресен риган
1 дафинов лист
1 чаша обелени и нарязани на кубчета картофи
сол и черен пипер
В средноголям дълбок тиган запържете бекона на средна степен на котлона, докато стане хрупкав. После махнете бекона и оставете мазнинината от него. Добавете лука, целината и морковите и сотирайте около 5 мин, докато лукът стане полупрозрачен. Добавете тиквичките, броколите, карфиола и чушката и сотирайте още 3 минути . Премахнете зеленчуците от тигана и оставете настрани.
Разтопете маслото и добавете брашното в тигана на умерен огън. Разбърквайте непрекъснато, докато се усети вкусен аромат - около 5 минути. С разбъркване добавяйте по малко пилешкия бульон. Изсипете и млякото на бавна струя. Върнете зеленчуците в тигана, добавете царевицата, подправките и картофите и оставете да заври. Покрийте и оставете да къкри около 20 мин, докато картофите омекнат. Накрая добавете бекона и поръсете със сол и черен пипер на вкус. Извадете дафиновия лист преди да сервирате.