Туршията е любимото зимно ястие, което гарантира, че ще си набавите необходимите витамини и минерали през зимата. Пригответе го според вашите лични нужди в буркани и му се наслаждавайте през цялата зима.
Туршията е витаминозна салата , която изглежда много декоративна и може да се сервира за новогодишните и коледните празници.
Предлагаме ви тук рецептата за Шарена туршия на нашата читателка Наталия. Тя вече има доста почитатели в мрежата, а сега дойде ред да я опитате и вие.
Шарена туршия, която не се разваля
Продукти:
Изберете зеленчуци, които имате и обичате, нарежете ги на по-малки парчета като за салата.
На 5 кг зеленчуци добавете:
- 5 супени лъжици сол
- 15 супени лъжици захар
- 3-4 супени лъжици оцетна есенция (или винен оцет)
- 100-130 мл олио
- черен пипер на зърна
- дафинов лист
- 1 пак. консервант - 5 г
- калиев метабисулфит (откислител за вино) - 5 г.
От зеленчуците можете да използвате:
- 2 кг зеле
- зелени чушки
- зелени домати
- краставици
- карфиол
- моркови
- червен лук...
Приготвяне:
Главата зеле се нарязва на по-малки парчета (четвъртинки) и се настъргва директно в по-голяма тенджера. Ако ви е по-лесно може и да го нарежете на ситно.
По същия начин настържете или нарежете останалите зеленчуци. Използвах моркови, зелени домати, кисели краставички и червен лук.
В тази рецепта имах малко повече от 5 кг зеленчуци, но количеството е горе-долу толкова. Когато всичко е нарязано, смесете зеленчуците в тенджерата.
Посолете с 5 супени лъжици сол (1 супена лъжица сол на 1 кг зеленчуци) и 15 супени лъжици захар (3 супени лъжици захар на 1 кг зеленчуци). Добавете зърна черен пипер, няколко дафинови листа.
Добавете есенция или оцет, както желаете, около 3-4 с.л. Разбъркайте и оставете да престои 2 часа. След това, който иска, може да добави 1 пакетче консервант и 5 г калиев метабисулфик, както и олио.
А който не желае да използва консервант, може да приложи метода с пастьоризация във фурна на 90 градуса за 1 час. Салатата се съхранява в буркан и на тъмно и хладно място.