Опитвали ли сте някога какво е на вкус сеното? Да? Не? Май по-скоро второто. И ние не сме опитвали, но съвсем скоро се каним да го направим. Бързаме да ви успокоим – няма да ядем сено, а ще пробваме една луксозна и шикозна подправка, наречена шафран .
Шафранът е една от най-старите подправки познати на човечеството и същевременно най-скъпото и изискано нещо, с което можете да подправите ястията, които приготвяте. Той се получава от цветовете на шафрановия минзухар, които се изсушават и се използват в готварството не само като подправка, а и като оцветител. Шафрановият минзухар има само три червени тичинки в средата, от които се извлича ароматната подправка.
Много хора описват аромата му като „метален мед”, а вкусът е с нотки на сено, но леко горчиво. Доста екзотично звучи, точно като региона, в които се отглежда и използва най-много – Югозападна Азия.