Съставки за плънката:
500 мл прясно мляко
4-5 супени лъжици брашно и 1 чаена лъжичка смесени сухи подправки
70 гр. масло или маргарин
500 гр. гъби (мариновани печурки)
200-300 гр. кашкавал
Съставки за тестото:
500 гр. брашно
1 малка чашка олио
1 яйце
1 кубче мая
250 мл хладка вода (или по необходимост, в зависимост от брашното)
В дълбок съд поставяме брашното, яйцето, олиото, маята, захарта и солта и постепенно наливаме хладка вода, замесвайки меко тесто. След като е хубаво измесено, тестото се поставя в найлон и хубаво се затваря, така че да няма въздух в плика. Оставя се в хладилник, докато подготвим плънката.
Приготвяме сос Бешамел - запържваме брашното в олиото и разреждаме постепенно с млякото, добавяйки 1 с.л. от подправките, като непрекъснато разбъркваме, за да не загори. Когато сосът получи необходимата плътност, се сваля от огъня. Гъбите се запържват в маслото, добавят се в плънката и всичко хубаво се обърква със соса. След като плънката е готова, тестото се вади от плика и се разпределя в тавичка, намазана с малко масло. След това върху тестото се нанася плънката. Отгоре всичко се поръсва с настърган кашкавал и с малко кетчуп. Пицата се пече в предварително загрята фурна 30 минути на 180 градуса или докато се зачерви хубаво (в зависимост от фурната).
Совет- За да не ви залепва тестото, докато го нанасяте, защото е доста меко, намажете дланите си с малко мазнина.