За тестото:
150 гр. масло
500 мл прясно мляко
50 гр. прясна мая
1 чаена лъжичка сол
85 гр. бяла захар
2 чаени лъжички счукани семена от кардамон - по желание, може да сложите и по-малко
900 гр. бяло брашно
За плънката:
100 гр. масло на стайна температура
85 гр. бяла захар
3-4 супени лъжици канела
Украса:
1 разбито яйце
3-4 супени лъжици едра захар или нарязани бадеми
Тези шведски рулца с канела определено са се превърнали в кулинарен символ на Скандинавската кухня.
Тяхното оригиналното име е Кanelbullar и подхождат страхотно на чаша ароматно кафе.
Толкова са популярни, че дори имат и своя специален ден в шведския календар - 4 октомври.
Ако следвате точно рецептата, тя ще ви превърне от начинаещ в професионален пекар.
Разтопете маслото в дълбок съд и добавете млякото. Загрейте сместа до 37 градуса.
Натрошете маята в купа, добавете топлото мляко и разбъркайте, докато се разтвори маята.
Добавете солта, захарта, счуканите семена от кардамон и почти цялото количество брашно. Запазете малко брашно за по-късно.
Месете тестото, докато стане гладко и вече не се лепи по стените на съда за месене. Оставете го да престои в покой около 30 минути, покрито с чиста кърпа.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го разрежете наполовина. Разточете две дълги правоъгълни кори с дебелина около 1,5 сантиметра.
Намажете ги с размекнато масло и отгоре ги поръсете със захар и канела.
Започвайки от дългата страна, разтеглете тестото и го навийте във формата на руло. Трябва да получите две рула от двете кори. Нарежете всяко от рулата на парчета (около 45-50 охлювчета) и ги поставете обърнати с "лицето" нагоре върху тава, покрита с хартия за печене. Покрийте с кърпа и ги оставете да втасват още 30 минути.
Загрейте фурната на 225 градуса. Намажете кифличките с яйчен белтък и поръсете с едра захар и филирани бадеми.
Печете кифличките в загрятата фурна около 8-10 минути.