карфиол 1 кг
Пшенично брашно 2 супени лъжици
масло 3 супени лъжици
Яйчен жълтък 2 броя
мляко 1л
Заквасена сметана 0.5л
сол на вкус
Бял пипер на вкус
Известната крем супа е истински шедьовър на френската кухня . Ястието е кръстено на графинята Жан Мария Дю Бари - главната любима на крал Луи XV.
Според легендата лекарите съветвали момичето да използва карфиол за подобряване на тена. За да отблъсне слуховете на придворните слуги за предполагаемо лошо здраве, Du Barry заповяда да й готвят супа от карфиол всеки ден. Храната се оказа толкова вкусна, че се превърнала в любимото ястие на графинята.
Вкусът на тази крем супа е много деликатен и фин. Фенове на крем супи определено ще я оценят
подготовка
Вземете голяма глава карфиол и разделете съцветията. Изплакнете ги и поставете в осолена вряла вода. Задръжте в продължение на 10 минути.
В отделна тенджера загрейте маслото и запържете с брашно до златисто кафяво. Добавете 1 литър вряла вода към сместа. Добавете карфиола и варете на слаб огън за 15 минути.
Разбийте сместа с карфиола в блендер, докато стане гладка. След това изсипете супата обратно в тенджерата и разредете с варено мляко. Добавете сол и смлян бял пипер.
В отделна купа разбийте жълтъците със заквасена сметана и леко изсипете в супата, като продължавате да разбърквате. Оставете супата да кипне. Сервирайте гореща, гарнирани с крутони или съцветия от карфиол.
Тази нежна храна се препоръчва за тези, които са на диета или страдат от стомашно-чревни заболявания . Меката обвиваща текстура предпазва червата от дразнене и ускорява възстановяването. Друга причина е да създадете истински кулинарен шедьовър у дома. Опитайте, споделете рецептата с приятели и се насладете!