За блата:
5 белтъка
5 супени лъжици захар
2 пълни супени лъжици брашно
1 супена лъжица бакпулвер
10 пълни супени лъжици смлени орехи
Крем:
550 мл прясно мляко
5 супени лъжици захар
5 жълтъка
2 пакетчета ванилова захар
1 пакетче пудинг ванилия
1 супена лъжица нишесте
2 супени лъжици прясно мляко
350 гр. счукани орехи
250 гр. масло или маргарин
1 пакетче пудра захар
100 гр. шоколад за готвене (разтопен)
около 400 гр. бисквити по желание (чаени, маслени, обикновени, може и микс)
За блата първо разбиваме белтъците със захарта. Добавяме брашното и бакпулвера, и разбъркваме. След това добавяме и орехите, отново разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена тава за печене. Печем на 180 градуса 5-10 минути.
За крема първо сваряваме млякото със захарта. Отделно с миксер добре разбиваме жълтъците, ваниловата захар, пудинга ванилия, нишестето и двете лъжици мляко. Добавяме сместа във вече врящото мляко и бъркаме, докато сместа се хомогенизира и сгъсти. След това оставяме да изстине около един час. Отделно разбиваме мекото масло (маргарин) и пудрата захар. Добавяме охладения пудинг към сместа лъжица по лъжица и бъркаме, докато сместа стане еднородна. След това прибавяме и смлените ядки, и хубаво разбъркваме (най-добре с дървена лъжица).
Разделяме крема на две части - върху блата нанасяме от белия крем, а във втората част от крема добавяме разтопения шоколад и бъркаме, докато кремът потъмнее равномерно. Върху белия крем подреждаме бисквитите, потопени в мляко (може да добавите аромат по желание в млякото), а над тях изсипваме тъмния шоколадов крем. Хубаво намазваме тортата и украсяваме по желание. Най-добре е тортата да престои 12 часа, за да се стегне кремът и да омекнат блатът и бисквитите - така е най-вкусна.