Рецептата е добра поради това, че можете да използвате всякакви замразени и пресни плодове . Леката и тънка коричка, ароматните малини и заливането със заквасена сметана се превръщат в прекрасен десерт, към който е трудно да останем безразлични. Това е изкуство в най-чистия му вид?
Съставки
Сметана 315 g
Масло 150 g
Бакпулвер 1 ч.л.
захар 270 g
Пшенично брашно 320 g
яйце 1бр.
малини 350 g
готвене
Разбийте 105 г заквасена сметана с 90 г захар. Разтопете маслото в микровълнова или на водна баня, оставете да се охлади, след това добавете към заквасената сметана и разбъркайте до гладкост.
+
Пресейте 260 г брашно с бакпулвер. Постепенно добавете брашно към течната маса, омесвайки тестото. То трябва да е нежно и еластично. Разстелете тестото във форма, оформяйки високи страни.
За заливането смесете яйцето с останалата захар, брашното и заквасената сметана. Разбъркайте добре сместа с размахване или миксер, така че да не останат бучки.
Поставете малини върху тестото и залейте с пълнеж от заквасена сметана. Ако използвате замразени плодове, ги извадете предварително, така че излишната течност да изчезне.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете сладкиша за 50-60 минути. Средата на пая може да е малко подвижна, но това е добре. Изчакайте сладкишите да изстинат и едва след това нарежете.
Летният пай винаги се оказва много нежен и вкусен. Ако искате да запазите формата, не бързайте да я изваждате от формичката. Оставете заливката да се втвърди малко. През това време можете да си направите ароматен чай или да направите освежаващи коктейли . Приятен апетит!