Отдавна е известно, че най-простичките гозби често пъти са най-вкусни. А какво ви трябва за един обилен и вкусен обяд ? Малко ориз, кайма и доматен сос! Ще ви дадем рецептата за апетитните оризови таралежи , които са хем засищащи, хем безкрайно вкусни, така че трудно човек може да им устои.
Оризови таралежи в доматен сос
Продукти:
пилешка кайма, 500 г
питка или обикновен бял хляб, 60 г
прясно мляко, 100 мл
копър
яйце, 1 бр.
ориз басмати или друг, 120 г
лук, 2 глави
чесън, ароматни билки, подправки, сол и черен пипер
домати, 400 г
червена чушка, 150 г
растително масло, 1 с.л.
Приготвяне:
Накисваме питката в мляко или вода, изцеждаме и ако масата е на парчета, пасираме на каша.
Смесете каймата с хлебната маса, яйцето, солта и всички подправки.
Нарязаната на кубчета чушка и лук запържете в малко растително масло. Когато се задушат, добавете сол, черен пипер и подправки към зеленчуците, изсипете доматеното пюре и оставете да къкри на слаб огън.
Оформете кюфтета от каймата.
Изплакнете ориза и подсушете върху хартиени кърпи.
Оваляйте кюфтетата в ориза от всички страни.
Таралежите се поставят в тигана със соса. Покрийте с капак и оставете да къкри 30-40 минути на слаб огън.
Ако сосът е гъст, може да го разредите с малко вода.
Тези таралежи могат да се сервират с всякакви гарнитури. Например, картофено пюре или домашно изпечени картофи на фурна. Можете да използвате всяка кайма, само след това трябва да задушите ястието за малко повече от 30 минути, така че пълнежът определено да е готов.