Тиквите сами по себе си са здравословна храна, а техните семена съдържат големи количества магнезий, калций, калий, желязо, цинк и витамин К.
Можете дори да ги ядете сурови или печени във фурната. Вкусни са и като добавка към салати, супи, а това са само няколко причини, поради които ще започнете да консумирате още днес
Превенция срещу рак
Доказано е, че съдържат съединения, които успешно се борят с раковите клетки и имат противовъзпалително действие , така че с това намаляват шансовете за рак на цели 23%.
Облекчават симптомите на менопаузата
Тиквените семки регулират атаките на топлина, главоболие, намаляват болката в ставите и помагат на хората, които са склонни към резки промени в настроението.
Намаляват холестерола
Могат да намалят лошия холестерол с 13%, а освен тованамаляват риска от възникване на кръвни съсиреци, инсулт и инфаркт , регулират кръвното налягане.
Предпазват от диабет
Богати на здравословни ненаситени мастни киселини, семената от тиква са ефективни и за регулиране на захарта.
Заради това, че са богати на фибри и протеини, дълго ще ви държат сити.
Не само подобряват физическото здраве, но имат благотворно въздействие и на психическото състояние. Тиквените семки бързо може да намалят симптомите на депресия, стрес и тревожност.
Предотвратяват появата на остеопороза
Семките са отличен източник на цинк, минерал, който е необходим на костите. Само ¼ чаша тиквени семки съдържа 17% от препоръчителната дневна количество цинк.
ЗА ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ НА ЗДРАВНА ТЕМАТИКА, ПОСЕТЕТЕ zdravno.bg