Ако досега не сте имали успех в сладкишите, днес имаме нещо специално за вас - предлагаме ви да приготвим заедно този вкусен ябълково-карамелен сладкиш , който ще се превърне в любимия гост на трапезата у дома ви. Дори и на пръв поглед да изглежда сложно, всъщност приготвянето му е елементарно, а се получава ефектен и ужасно вкусен ябълков сладкиш , с който може да почерпите и свекървата, и най-отбраните гости.
Вит ябълков сладкиш с карамел
Продукти за тестото:
350 гр.брашно
2 с.л.масло
1 яйце
1 щипка сол
150 мл топло прясно мляко
4 супени лъжици захар
1 пакетче суха мая
Плънка:
4 с.л.меко масло
75 гр. крема сирене
110 гр.кафява захар
1/2 ч.л.канела
1/2 ч.л.сол
100 гр.нарязани орехи
100 гр.нарязани на кубчета ябълки
За карамеления сос:
55 гр.масло
55 гр.кафява захар
2 с.л.сметана с висока масленост
1 ч.л.екстракт от ванилия
Приготвяне:
За да направите тестото, смесете в купа брашното, яйцето, маслото и солта. В различен съд разтворете сухата мая и захарта в топлото мляко, а след това прехвърлете сместа в купата с брашно. Омесете добре тестото, докато се образува еднородна консистенция - може и с миксер, с приставките за тесто. Покрийте купата с кърпа и я оставете на плота за 1 час.
В малка купа разтрийте с вилица мекото масло и крема сиренето, добавете кафява захар, канела, сол и разбъркайте, докато се получи гъста и равномерна смес.
Разтеглете втасалото тесто с ръце, разточете го с точилка на правоъгълник и върху едната половина намажете приготвената смес с канела, а отгоре поръсете нарязани орехи и ябълки. Затворете плънката с втората половина на тестото.
Нарежете правоъгълника на 8 равни ленти, усучете всяка от тях под формата на спирала и подредете в тава за печене в кръг, като започнете от средата.
Печете на 170 ° C за 25 минути. Докато сладкишът е във фурната, пригответе соса от карамел. За целта в тиган с незалепващо покритие на слаб огън разтопете маслото, добавете към него кафява захар и разбъркайте старателно, докато захарта се превърне в карамел. Добавете сметаната и екстракта от ванилия, и разбъркайте добре, докато се сгъсти.
Извадете сладкиша от фурната и я залейте с карамелен сос. Комбинацията от ябълки с карамел и канела ще зарадва и най-капризния гост!