Шербет-бисквитките по рецептата по-долу са истинско удоволствие за любителите на сиропираните десерти. Донякъде напомнят родните татлии, но са по-нежни и крехки от тях.
Шербет-бисквитки от 3 съставки
Продукти (използва се чаша от 250 ml):
За тестото:
- 1 чаша брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 опаковка 200 гр. сладкарска сметана 30% маслност
За сиропа:
- 2 чаши захар,
- 2,5 чаши вода,
- четвърт лимон
Приготвяне:
1. Първо пригответе шербета (сиропа), за да има време да изстине. Смесете захарта и водата в тенджера, добавете малко парче лимон и сложете на огъня.
След като заври се оставя да поври на умерена температура 4-5 минути, след което се отстранява и се оставя да изстине.
2. Процедурата за приготвяне на тестото също е много лесна. Смесете сметаната, брашното и бакпулвера до получаване на компактно, меко тесто без бучки. Разбъркайте с лъжица или шпатула.
3. В малка купа налейте малко олио, за да намажете в него пръстите си, след което с намазнени длани късайте малки парченца от тестото и оформяйте топчета, малко по-големи от лешник.
4. Подредете топчетата в тава на подходящо разстояние. Печете ги в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30-35 минути. Изпечените сладки се набождат с клечка за зъби, за да поемат по-лесно сиропа.
5. След това ги залейте със студения сироп, покрийте ги и оставете да поемат добре. След 1-2 часа отворете капака и ако са изсъхнали отгоре, ги обърнете с главата надолу и оставете така да престоят още 15 минути.
Да ви е сладко!