Шест храни, до които не трябва да се докосвате! Те са най-честите причинители на хранителни отравяния!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Шест храни, до които не трябва да се докосвате! Те са най-честите причинители на хранителни отравяния!
9962
Снимков материал: pixabay.com
Шест храни, до които не трябва да се докосвате! Те са най-честите причинители на хранителни отравяния!

След като в поредица от 20 години се е занимавал със съдебни дела, свързани с хранителни отравяния , Бил Марлър си е съставил списък с храни, които не докосва. Експертът по хранителни отравяния в момента участва в съдебното дело срещу хранителната верига Chipotle Mexican Grill за заразяването с Ешерихия коли и норовирус и е спечелил над 600 млн.

долара за свои клиенти от 1993 г. насам, пише CNBC. В своя статия във Food Poisoning Journal Марлър разкрива шест храни, които е изключил от менюто си, пише "Пик".

1. Сурови кълнове
Кълновете, несготвени или леко сготвени, са свързвани с над 30 случая на масови бактериални отравяния от средата на 90-те години, според Марлър. През 2014 г. бобени кълнове изпращат 19 души в болница със салмонела. "Има прекалено много натравяния, за да не се обръща внимание на риска от зараза от кълнове," казва Марлър. "Това са продукти, които не ям въобще." Вижте още: „Здравословни“ навици, от които е по-добре да се откажете


2. Предварително измити и нарязани плодове и зеленчуци
"Избягвате ги като чумата," съветва Марлър. Той си купува неизмити, ненарязани плодове и зеленчуци и ги яде в рамките на няколко дни след закупуването им, за да избегне риска от листериоза, тъй като бактерията листерия може да се развива дори и при хладилна температура. "Свикнали сме толкова на удобството от масово произвежданите храни —опаковани салати, салати в кутии и предварително нарязано какво ли не," казва Марлър. "Това е страхотно удобство, но понякога си мисля, че просто не си струва риска."


3. Недопечено месо
Недопеченото или недосварено месо може да ви донесе Ешерихия коли, салмонела и бактериални болести и затова трябва да бъде сготвяно добре, казва Маркър. По тази причина експертът по хранителни отравяния поръчва бургерите си добре препечени. "Причината за това продуктите със смляно месо да са по-проблематични и да трябва да се готвят по-добре е, че бактериите, които се намират на повърхността на месото, могат при смилането му да влязат навътре," казва Марлър.


4. Непастьоризирано мляко и сокове
През 1996 г. Марлър е представлявал няколко деца, които развиват хемолитико-уремичен синдром (HUS) от непастьоризиран ябълков сок на компанията Odwalla. Това е усложнение вследствие на заразяване с Ешерихия коли, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. Компанията е осъдена през 1998 г. и плаща 1.5 млн. долара глоба, както и 12 млн. долара на жертвите през 2000 г. "Няма достатъчно голяма полза, за която да си заслужава да се рискува пиенето на продукти, които могат да бъдат направени по-безопасни чрез пастьоризация," казва Марлър.


5. Сурови стриди
"Стридите се хранят, като филтрират водата," обяснява той. "Ако във водата има бактерии, те стигат до тях, а ако вие ядете стридите сурови, може да имате проблеми. Виждал съм много повече такива случаи в последните пет години, отколкото в последните 20 години. Просто не си заслужава риска." Вижте още: Седем храни, които се борят с възпаленията и коремните мазнини


6. Сурови яйца
Рискът от отравяне със салмонела от яйца е намалял през последните 20 години, но Марлър все още обича да яде яйцата добре сготвени. През 2010 г. в САЩ е имало близо 2 000 случая на заразяване със салмонела от яйца.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft