Всички обожават палачинки , но много домакини се страхуват да ги приготвят, защото често пъти стигат до провал: я тестото залепва за тигана, я се разкъсват при обръщането, я стават чупливи и хрупкави, вместо тънички и еластични. И резултатът отива в кофата!
Е, с днешните ни съвети ще приготвяте винаги идеалните палачинки - всъщност няма кой знае каква философия в цялата работа, важни са точните пропорции и няколко важни момента, на които да обърнете внимание.
И така - представяме ви шестте закона на идеалните палачинки + перфектната рецепта за палачинки :
1.
Това е едно от най-важните условия, за да можете да направите чудесни палачинки, без да се разкъсват и да имате трудности с обръщането им. Винаги трябва да правите палачинки на незалепващ тиган, защото колкото и мазнина да ползвате на другите тигани, няма да ви се получи. А ако нямате такъв, ето как може да си направите сами незалепващо покритие на тигана (виж тук).
2. Не слагайте мазнина
Ако имате хубав тиган с незалепващо покритие, не ви трябва мазнина, за да правите палачинките си. Така стават по-леки и много по-вкусни, отколкото ако всяка палачинка е напоена с мазнина.
3. Извадете продуктите от хладилника
Всяка рецепта за сладкиш или палачинки става най-добре, когато продуктите са на стайна температура. Затова, когато решите да правите палачинки, извадете половин-един час по-рано продуктите, така че да са със стайна температура, когато започнете да ги смесвате.
4. Намерете правилните пропорции
Това невинаги е лесна задача, но ние днес ще ви дадем перфектната рецепта за палачинки, които винаги стават.
Трябват ви 2 яйца, 200 мл прясно мляко, 200 мл вода и толкова брашно, че сместа да стане гъста като боза. Запазете тези пропорции, дори ако изберете да направите по-голямо количество – 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 300 мл вода и брашно, докато сместа не стана с консистенцията на боза. Толкова е лесно!
5. Не ги оставяйте да прегорят
Идеалният цвят на готовите палачинки е златист! Не ги оставяйте прекалено дълго, защото ще ги изсушите прекалено много и няма да са вкусни накрая.
6. Трупайте всички една върху друга
Забелязали ли сте, че когато извадите една палачинка от тигана, тя често в твърда и не изглежда чак толкова апетитна и мекичка, както би ви се искало. Тайната е да ги трупате една върху друга, така че от топлината да омекнат и да придобият перфектния вид!