Традицията за Гергьовден повелява - на трапезата трябва да има не какво да е месо, а агнешко. То обаче също си има своите специфики на приготвяне, които трябва да познаваме, ако не искаме накрая да ядем подметка за десетки левове, вместо крехко и сочно месце, което се разпада от кокала.
Своята традиционна рецепта с агнешко за Гергьовден ще ни представи корифеят на кулинарията у нас - шеф Иван Манчев .
Печено агнешко със спанак по шеф Манчев
Продукти:
2,2 кг агнешка предна четвъртина
1 морков
1 глава лук
100 мл бира
1,5 л зеленчуков бульон
150 гр. краве масло
30 мл олио
1 домат
2 скилидки чесън
100 мл течна сметана за готвене
2 стръка розмарин
сол, черен и червен пипер
Приготвяне:
Овкусяваме агнешкото със сол, черен и червен пипер и го намазваме равномерно от всички страни с 50 г масло. Слагаме го в подходяща тава и до него нареждаме моркова, предварително обелен и нарязан на едро, и лука, почистен и разрязан на четвъртинки. Наливаме бирата и зеленчуковия бульон, толкова, че течността да покрие 2/3 от месото в тавата. Печем месото под фолио два часа и половина в предварително загрята на 180°С фурна.
Междувременно загряваме олиото с половината от останалото масло и задушаваме нарязания на дребно пресен лук. Щом омекне, добавяме гъбите, нарязани на ситно, и накълцания чесън. Когато се задушат, добавяме спанака, предварително изчистен, измит и добре отцеден. Подправяме с останалото масло, сол и черен пипер и доливаме сметаната. Накрая добавяме и обеления и нарязан на кубчета домат. След като течността се редуцира, отстраняваме от котлона.
Поднасяме печеното агнешко месо с гарнитура от сотиран спанак и украсяваме с пресен розмарин.