свинско шкембе - 500 грама
сол
черен пипер - 3 зърна
бахар - 3 зърна
карамфил - 1 чаена лъжица смлян
лук - 1 глава кромид
дафинов лист - 1 брой
брашно - 40 грама
доматено пюре - 1 супена лъжица
горчица - 1 супена лъжица
Свинското шкембе се нарязва на кубчета и се залива с 1, 5 литра студена вода. Прибавят се солта, зърната черен пипер и бахар. Лукът се нарязва на ситно и се прибавя към шкембето, заедно с дафиновият лист. Вари се, докато омекне. Брашното се размива в малко студен бульон, слага се на огъня и при непрекъснато бъркане се долива останалият прецеден бульон. Сместа се оставя леко да изври. Така приготвеният сос се сваля от огъня и се разбърква с доматеното пюре и горчицата. Месото се прибавя към соса. По желание може да се поднесе с варени картофи, а отгоре се поръсва обилно със счукан карамфил.