Шкембето се оказа наистина полезно! Вижте защо!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Шкембето се оказа наистина полезно! Вижте защо!
84886
Снимков материал: pixabay.com
Шкембето се оказа наистина полезно! Вижте защо!

Шкембето се оказа, че е традиционно ястие от българската кухня , но е известна гозба също така и в Мексико, Шотландия, Испания, Япония, където се приготвят ястия от стомасите на свине, телета, или овце. Шкембето е богато на витамини и полезни съставки, според изследванията.
Изследванията сочат, че 100 г сурово шкембе съдържа едва 85 калории.

В него има още над 12 гр. белтъчини, 3,6 гр. мазнини и над 70 гр. вода. Количеството на В12 е много голямо- цели 1,39 мкг или почти 60% от дневните нужди.
Витамин В12 е важен за циркулацията на кръвта и нормалното функциониране на нервна система. Подобрява функцията на еритроцитите, давайки им възможност да разнасят кислорода по-ефективно.
100 г шкембе съдържат и над 220 мг холин. Тази доза отговаря на 52% от дневния прием за жени. Човешкото тяло използва холин, за да осигурява нормалната функция на тъканите и заздравява клетъчните стени, както и да подобрява мозъчната функция. Холинът помага на тялото да преработва бързо поетите мазнини, като така намалява наслагването им в черния дроб.
Селенът е помага на растежа на клетките, поддържа функцията на щитовидната жлеза и мускулите. 100 г шкембе съдържат 14 мкг селен или 25% от дневната необходима дажба.

Шкембето е богато и на фосфор и цинк., като 100 гр. от него съдържат 72 мг фосфор – 10% от дневната нужда и 1,42 мг цинк, което е цели 20% от дневната доза за жени. Фосфорът и цинкът са важни за клетъчните мембрани. От фосфора зависят мембраните, а цинкът подпомага протеините на тези мембрани. Фосфорът е полезен и за зъбите и костите, а цинкът за имунната ни система.

Като говорим по-специално за шкембе чорба , трябва да споменем и задължителните добавки към нея, като лютивия пипер, чесън и оцет, от които ползата никак не е за пренебрегване. 

И така, съгласни ли сте да се забрани консумацията му, така както се говореше преди известно време? 

Ако не, то ето ви и една класическа рецепта за шкембе чорба :

Необходими продукти

750-800 грама телешко шкембе
3 яйца или 4 жълтъка
4 с.л. брашно
200 грама кисело мляко
2-3 с.л. лют червен пипер
1 ч.л. сол може и повече, ако обичате по-солено
1/2 едра глава чесън счукан
5-6 с.л. оцет винен
3-4 с.л. олио

Приготвяне

Шкембето се измива добре и се оставя да се накисне във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистени шкембе.
Нарязва се на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Шкембето не трябва да остава без вода. Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 мин. преди да се свали от огъня.
След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона.
Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.
Взема се мака част от бульона (1 черпак) и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака топличък бульон и после се изсипва в тенджерата. 
Остава се на слаб огън за няколко минути без да завира, за да не се пресече яйцето.
През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно.
Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата.
Разбърква се.
Поднася се със счукан чесън в оцет. Може да се сервира с люта чушка. 
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft