- 6 свински пържоли-recepta.html">свински пържоли
- 1 стрък праз-recepta.html">праз
- 1 глава карфиол-recepta.html">карфиол
- 1 чаена чаша настъргано сирене-recepta.html">настъргано сирене
- 1/4 чашагалета-recepta.html"> галета
- на вкус - сол и черен пипер
- ако е необходимо, мазнина за пържене на пържолите и праза
- 1/4 чаша брашно за паниране на пържолите
- Сос Бешамел:
- 2 супени лъжици масло-recepta.html">масло
- 2 супени лъжици брашно
- сол и черен пипер на вкус
- малко настъргано индийско орехче
- 1/2 л мляко-recepta.html">прясно мляко
Контеса дьо Бари - спорната официална кралска любовница на Луи XV е била и много изкусна в кухнята - особено е обожавала карфиол ...
Сварете карфиола на пара или във вода - бъдете внимателни да не се разпадне. В оригиналната версия се нарязва на филийки, но може да го разделите и на розички - както предпочитате.
Докато се вари карфиолът, пригответе соса Бешамел. Правилото за Бешамела е: равна чаена лъжичка масло и равна супена лъжица брашно с една чаша мляко (плюс сол, черен пипер и индийско орехче на вкус). Тук ще ни трябва двойна доза. Загрейте две супени лъжици масло и щом се разтопи, добавете брашното, като бъркате с телена бъркалка. Налейте 2 чаши мляко и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Начукайте пържолите, натрийте ги със сол и черен пипер и от двете страни, след което ги оваляйте в брашно и ги пуснете за кратко да се запечатат в малко олио от двете страни, докато позлатеят. Извадете ги от тигана, а в същата мазнина задушете праза, нарязан на тънки пръстени. Отцедете го от мазнината.
В тавичка подредете продуктите в следния ред:
На дъното сложете праз, след това подредете пържолите. Върху тях подредете резените (розичките) карфиол и залейте всичко със соса Бешамел. Най-отгоре поръсете с настърган кашкавал, след това - с галета.
Поставете във фурната да се пече в продължение на 45 минути на 180 градуса.
Забележка:
Мерителната чаша е 250 мл.