Свинското месо в Европа би могло да бъде заменено в следващите години от мухи, щурци или други насекоми.
Те са хранителни и развъждането им е доста по-щадящо за околната среда, отколкото е производството на свинско или друго месо.
Това се казва в доклад, изготвен от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и оповестен в края на миналата седмица, предаде агенция "Ройтерс". Анализът е бил поръчан от Европейската комисия.
Нейни служители са се заели да напишат законодателство, което да регулира производството, търговията и употребата на насекоми за хранителни нужди в рамките на ЕС.
Според документа - домашните мухи, щурците, брашнените бели червеи и копринените буби могат преспокойно да се използват за храна и на хора, и на животни.
"Те са източник на протеини, фибри и витамини, а освен това развъждането им ще има по-малко негативно влияние върху околната среда в сравнение с производството на пилешко, телешко и свинско месо", се отбелязва в доклада.
"Отглеждани при неблагоприятни условия обаче те могат да носят риск за здравето на хората. При консумация пък крачката и крилцата трябва да се отстраняват, за да се предотврати задавяне", предупреждават още от ЕОБХ. Плантации за отглеждане на щурци и скакалци за храна вече работят от близо пет години във Франция.
Те предлагат насекомите сушени или смлени на брашно, от което се прави паста и крекери, и бисквити.
Според производителите, с изключение че продукцията им е доста хранителна, при преработката й не се използват оцветители, консерванти и овкусители. Белгийска верига хранителни магазини, която допреди година беше представена и в България, пък вече продава продукти от насекоми.
"Пласираме ситно смелени пюрета от инсекти, за да намалим шока от външния вид. Въпреки това обаче потребители засега са силно резервирани", коментира говорител на компанията.
У нас засега се отглеждат единствено калифорнийски червеи, но не за храна или фураж, а за тор, като фермерите получават съфинансиране от Европа.
Източник: Lentata.bg