Швейцарски учени откриха притеснителен факт: телата на хората, погребани през последните 3 години, не се разлагат . Мъртъвците изглеждат, сякаш току що са поставени в ковчега и времето не им е повлияло.
Според учените причината за странното явление е влошената екологична обстановка и лошото качество на храната, с която новите поколения преживява.
Проблемът бе повдигнат най-напред от германски съдебно-медицински експерти.
На научна конференция в Дюселдорф д-р Вернер Столц от Берлин представя сензационен доклад.
Оказва се, че през последните три години, по време на ексхумацията на телата на хора, погребани преди повече от 20 години, той 32 пъти попаднал на почти неразложили се тела.
Темата се засегна и в Швейцария по време на срещата на експерти от погребалния бизнес. Директорите на големи гробища в Париж, Милано, Хамбург, Кьолн вкупом се оплакаха, че вече не разполагат с достатъчно място за нови погребения.
Според санитарните стандарти, приети в ЕС, за да се изкопае нов гроб на мястото на стар, трябва да са минали 17 години. Само че сега труповете за този срок просто не се разлагат.
След два месеца детайлни изследвания те изложиха три възможни обяснения за това защо мъртвите не бързат да се разлагат в земята…
Според първата версия е виновна екологията. На някои места поради прекомерно замърсяване на почвата е изчезнал вид бактерии, които са отговорни за разграждането натрупове.
Втората хипотеза: за всичко са виновни съвременните подмладяващи козметични средства. Хората са започнали да използват специални кремове срещу стареене. Тяхната кожа и горните тъкани още, докато са били живи са се балсамирали, и след смъртта предотвратяват естествения процес на гниене.
Трето предположение. Причината е в хранителни консерванти, които се срещат в изобилие в храната ни. Особено богати на тях са газираните напитки, сладкишите и всички продукти в заведенията за бързо хранене .
Мумифицирането се случва, защото консервантите, които се приемат с храната, се натрупват през целия живот и впоследствие инхибират процеса на гниене. Тази версия изглежда най-вероятна за учените и най-неутешителната.
Промяна в начина на хранене няма как да се случи. Целият свят ще консумира консервирани храни всяка година все повече и повече, казва д-р Столц.
Но европейците не са първите, сблъскали се с този проблем. Американците го имали преди 30 години, но територията на страната им позволява да разширяват гробищата.
Единственият изход според учените е тоталната кремация на мъртвите. Съответните закони най-вероятно ще се появят през следващата година.
“ Меките тъкани в мъртвите тела сега не се превръщат в хумус, а в трупен восък – сиво- бяла маса. За всичко са виновни консервантите“.