Шоколина е традиционна гръцка шоколадова торта . Небрежно направена у дома, но не по-малко вкусно.
В рецептата няма трикове. Единственият проблем е зехтинът . Поради високата цена на продукта, по желание го заменете със същото количество слънчогледово или царевично олио без аромат, ако се притеснявате да пробвате с него.
В някои разновидности на рецептата, преди да залеете тортата с шоколадова глазура, продуктът се накисва в захарен сироп с добавка на ароматен ликьор. Вариант за любителите на най-сладките десерти!
Съставки
горчив шоколад 200 гр
кафява захар 200 гр
Пшенично брашно120 гр
Зехтин 160 мл
Яйце 4
Бакпулвер 1 супена лъжица
Орехови ядки120 гр
Сол 1 щипка
Тъмен шоколад 100 g
Крем100 мл
Подготовка
Разтопете горчивия шоколад на водна баня. Добавете натрошени орехи, захар, зехтин. Разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, разбийте до пухкавост.
Изсипете на части брашното, пресято с бакпулвер. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не запуши тестото.Изсипете масата в намазнена форма с растително масло. Печете на 180 градуса за 25-30 минути.
За да залеете отгоре, разтопете тъмния шоколад на водна баня, изсипете сметаната. Докато бъркате, загрейте за минута.шоколадовата глазура
Извадете изпечения сладкиш от фурната, нарежете на порции и покрийте с готовата глазура
Сервирайте шоколадовия десерт с топка сладолед . В Гърция купичка кисело мляко се поставя на масата, за да играе контраста на вкусовете. Така или иначе ще бъдете възхитени от структурата и шоколадовия орехов вкус! Ще се радваме, ако опитате рецептата и я споделите с приятелите си.