Печенето на няколко блата за домашна торта е малко досадно. Много по-лесно е да направите един пухкав пандишпан и след това да го разрежете. Ние ви предлагаме рецепта за шоколадов блат, с който дори начинаещ кулинарен специалист може да се справи, веднага щом следвате стъпките на приготвяне.
Този десерт идеално съчетава богат шоколадов вкус и цвят, както и деликатна пореста структура . Тортата се нарязва добре на необходимия брой слоеве - 2, 3 и дори 4.
Съставки
яйце 4 бр
Пшенично брашно 100 гр
Какао на прах 50 гр
захар 200 гр
Бакпулвер 0,5 ч.л
Масло на вкус
Подготовка
Отделете белтъците от жълтъците. Охладете белтъците в хладилник за по-добро разбиване. Жълтъците се разбиват с миксер със 100 гр. захар.
Започнете да разбивате белтъците с миксер на ниска скорост, след което постепенно увеличете скоростта до максимална. Постепенно добавете останалата захар към белтъците, разбити до върхове, включете отново с миксер. Разбийте, докато получите твърда маса, която няма да се разлее, ако обърнете купата.
Добавете разбитите жълтъци към белтъците, разбъркайте внимателно с шпатула отдолу нагоре, за да не се утаи масата. Добавете на малки порции пресятото какаово брашно и бакпулвера.
Поставете тестото в намазнена тава за печене. Изпратете в предварително загрята до 170 градуса фурна за 30-40 минути. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето, в противен случай тестото може да се утаи.
Проверете готовността с клечка за зъби. Оставете горещия пандишпан да изстине във формата, след което го прехвърлете върху решетка или кухненска дъска. След това охладената торта може да се разреже по дължина на няколко парчета.
Почерпвайте често себе си и семейството си с вкусни домашно приготвени десерти . Насладете се на готвенето!