Днес сме ви подготвили наистина страхотно лакомство , което можете да приготвите по бърз и лесен начин. Сладкишът се нарича Шоколадов грях и нищо чудно, защото е много шоколадов и греховно вкусен! Пригответе го у дома и ще се убедите в твърдения ни - още по-хубаво е, че се прави без никакви яйца!
Сладкиш Шоколадов грях
Продукти:
125 г обикновено брашно
6 супени лъжици какао на прах
2 чаени лъжички бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
150 г захар
125 мл прясно мляко
6 супени лъжици рафинирано слънчогледово олио
65 мл гореща вода
За сиропиране:
185 мл прясно мляко
2 супени лъжици захар
За крема:
175 мл сметана с масленост 30 - 35 процента
2-4 супени лъжици пудра захар
За глазурата:
295 мл сладкарскса сметана
7 супени лъжици нарязан тъмен шоколад
Приготвяне:
Изсипете брашното, какаото, бакпулвера, содата и захарта в дълбока купа. Смесете добре всички сухи съставки.
След това добавете млякото и шест супени лъжици слънчогледово олио и разбъркайте отново много добре, за да направите гладко, рядко тесто. Докато бъркате, добавете към него малко гореща вода и разбъркайте, за да няма бучки.
Полученото тесто е гладко, лъскаво и малко течно.
Изсипете тестото в подготвена предварително намазнена с масло форма и поставете във фурна, предварително загрята на 175 до 180 градуса.
Проверете готовността със суха клечка.
След като извадите от фурната, оставете сладкиша да изстине напълно.
Междувременно пригответе сироп, с който да напоите готовия сладкиш. Загрейте мляко в тенджера и разтворете захарта в него. Охладеното изпечено тесто надупчете с шиш на равни интервали и го полейте със сладко мляко и го оставете да попие.
Разбийте сметаната с миксер и добавете пудрата захар. Разбийте, докато започнат да се образуват дири в сметаната. Намажете с получения крем повърхността на сладкиша и го оставете да изстине в хладилник за около половин час.
Докато се охлажда, пригответе шоколадова глазура ганаш. Изсипете сметаната в тенджерка и оставете да заври. След това отстранете от котлона и добавете нарязания шоколад, оставете го да се разтопи за минута-две и бъркайте, докато всички парченца шоколад се разтворят и се получи гладка тъмнокафява шоколадова глазура.
След това залейте с нея повърхността на сладкиша и я разпределете равномерно по повърхността, като наклоните формата.
Накрая отново върнете шоколадовия грях в хладилника за час-два.