С тази рецепта можете да приготвите много вкусен веган и здравословен сладкиш . Вземете малко банани, какао и ядки и направете чудесен десерт без захар.
Това е една от онези здравословни рецепти, които трябва да споделите с приятели и семейство, защото е лесна и бърза за приготвяне, икономична и с малко съставки.
Десертът е готов за пет минути.
Тъй като се състои от 3 съставки и не съдържа нетрайни продукти, сладкишът ще се съхранява в хладилник няколко дни, максимум до 5 дни.
Ето съставките, от които се нуждаете за този Шоколадов екстаз без глутен и захар за 5 минути :
Шоколадов екстаз без глутен и захар за 5 минути
Продукти:
- 1/2 чаша микс от ядки или само фъстъци (80 г)
- 1 1/2 чаша пюре от банан (375 г)
- 1/2 чаша неподсладено какао (50 г)
Мерителната чаша е 250 мл, като е използвана форма с размери 19х9х5 см.
Приготвяне:
За да започнете да приготвяте този здравословен и вкусен десерт, ви е необходима смес от ядки.
Можете да използвате смес от ядки или бадеми, лешници, фъстъци, каквото имате вкъщи или по ваш вкус.
Като заместител на ядките можете да използвате стафиди или фурми или да ги смесите заедно с ядките.
Рецептата е гъвкава, така че можете да правите различна ядкова торта всеки път и да решите кои ядки/сушени плодове харесвате най-много.
Тази рецепта използва бадеми и орехи, които трябва да бъдат нарязани на ситно. Ще ви трябват около 80 г или половин чаша.
Снимка: YouTube
След това вземете два банана, обелете ги и след това ги намачкайте с гърба на вилица, докато получите бананово пюре, без никакви остатъци от плодове.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Измерете количеството банани, което трябва да бъде приблизително 1 1/2 чаша. Разбъркайте малко, след което постепенно започнете да добавяте какаото към бананите, които трябва да са без захар.
Бананите осигуряват точното количество сладост, така че тортата няма нужда от допълнително подслаждане.
Снимка: YouTube
Смесете бананите и какаото, докато получите кремообразна и шоколадова текстура.
Снимка: YouTube
Можете също да направите тази стъпка в блендер. Ако нямате блендер, смесете съставките с вилица, която ще отнеме няколко минути за разбъркване.
След като смесите съставките, прехвърлете сместа в тенджера, поставете я на котлона, намалете котлона на ниска степен и гответе около 5 до 7 минути, като разбърквате от време на време, докато консистенцията на сместа се сгъсти.
След като сместа се сгъсти, добавете част от орехите и бадемите в тенджерата, а останалите оставете за украса накрая.
Добавете толкова ядки, колкото рецептата изисква, а ако сте нарязали повече ги запазете за украса.
Готовата смес веднага прехвърлете във форма, която предварително трябва да сте намазнали с масло или да сте застлали с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Можете да хапнете този десерт докато е още топъл, след около половин час на стайна температура.
Завършваме десерта, като декорираме останалите ядки, като ги притискаме леко с лъжица, за да полепнат хубаво по сместа.
Можете да поставите тортата в хладилника, да престои около два часа и да я консумирате студена.
Това е идеален и здравословен десерт, който върви чудесно с кафе, за лека закуска на работа или за изпращане на децата в училище.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube