Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете добре форма за кекс с масло или спрей за готвене.
На водна баня разтопете 140 грама шоколадов чипс на бавен огън, като непрекъснато разбърквате. Оставете шоколадът да се охлади леко – около 3 минути – след което разбъркайте вътре зехтина и захарта, докато сместа стане гладка, след което разбийте вътре и яйцето. Добавете кафето и прясното мляко и разбийте отново до гладко тесто.
В отделна купа смесете брашното, какаото, содата и солта. Прибавете сухите съставки към мокрите и разбийте до хомогенизиране. Не разбивайте повече от необходимото. Излейте тестото в приготвената форма и опечете кейка на по-долна решетка във фурната за около 45 минути, като тествате готовността със суха клечица.
Оставете кейка да се охлади на кухненска решетка за 10-15 минути, след това го извадете и оставете да изстине напълно.
В малък дълбок съд разтопете шоколада (85 грама), маслото и сметаната на ниска степен до гладка смес. Оставете да изстине около 4 минути, след което залейте с шоколадовата глазура кейка. Може да добавите сурови или запечени ядки за по-богат вкус. Оставете глазурата да стегне около 30 минути, преди да разрежете кейка.
Шоколадов кейк със зехтин и шоколадов ганаш
11 Януари 2013
14821
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари