За кекса:
2 средно големи картофа
2 чаши брашно
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1/4 чаша какао без захар
1 чаша масло
2 чаши захар
4 яйца
1 ч.л. екстракт ванилия
1 чаша пълномаслено прясно мляко
1/2 чаша тъмни стафиди
1/2 чаша златни стафиди
1/2 чаша накълцани орехи
1/2 чаша накълцани лешници
За глазурата:
1/2 чаша масло
3/4 ч.л. портокалова кора
1/4 ч.л. канела
1/8 ч.л. сол
1/4 чаша какао без захар
3+ 1/2 чаши пудра захар
1 с.л. ликьор (Гранд Маринер или друг на портокалова основа)
Малко пресен лимонов сок
1/4 чаша прясно мляко
Приготвяне на кекса:
Намазнете и набрашнете форма за кекс. Обелете картофите и ги сварете до омекване, след което смачкайте на пюре и отмерете 1 чаша от пюрето. Покрийте я и оставете настрана. Загрейте фурната на 150 градуса.
Пресейте брашното, джинджифила, бакпулвера, содата, солта, канелата и какаото. Оставете настрана. Разбийте маслото и захарта за около 3-4 минути, добавете жълтъците и бийте още около минута.
Прибавете ванилията към млякото. Започнете да прибавяте млечната и брашнената смес към маслената, като ги редувате и разбърквате. Завършете със сухите съставки. Добавете картофеното пюре, стафидите и ядките, докато се поемат от сместа. Разбийте белтъците на сняг и ги смесете с тестото. Пресипете в приготвената форма и изпечете за 1 – 1,5 чаша, като тествате със суха клечица готовността.
Докато кексът изстива, направете глазурата.
Приготвяне на глазурата:
Разбийте маслото, портокаловата кора, канелата, солта и какаото. Добавете пудрата захар малко по малко, като я редувате с млякото. Разбъркайте и ликьора и малко лимонов сок (от половин лимон). С получената глазура украсете изстиналия кекс.