110 гр. черен или полусладък шоколад, нарязан на малки еднакви парченца (съдържание на какао около 60%)
1/2 чаша масло
3/4 чаша захар (фина)
3 големи яйца
1 1/2 ч.л. екстракт ванилия
1/2 чаша качествено какао
1/2 ч.л. (леко препълнена) канела
1/4 ч.л. смлян лют пипер (по желание)
1 ч.л. кафе на прах
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното и стените на тортена форма с диаметър около 20 см. с хартия за печене и леко намазнете хартията с масло.
В малка купа сложете какаото, канелата, кафето и лютия пипер (ако ползвате). Разбъркайте ги много добре, докато се смесят, след което оставете настрана. В друга малка купа сложете шоколада и маслото и ги разтопете до гладка и лъскава смес (в микровълновата фурна или на водна баня).
Излейте топлата шоколадова смес в средно голяма купа заедно със захарта и разбийте добре. Продължавайки да разбивате, добавете едно по едно яйцата, като изчаквате всяко да се поеме напълно, преди да добавите следващото. Прибавете ванилията. Пресейте какаовата смес върху шоколадовата и отново разбийте, докато добре се смесят. Излейте полученото тесто в приготвената тавичка и печете за около 20-25 минути (проверете готовността със суха клечица). Оставете готовия сладкиш да изстине 5 минути, след което прокарайте остър нож по стените на формата и освободете върху тортена чиния. Оставете го да изстине напълно, преди да сервирате.