Днес ви предлагаме да изпечете този лек шоколадов сладкиш "наобратно" . Защо „наобратно“ ще разберете в процеса на приготвяне. Този нежен десерт е перфектна комбинация от деликатен пълнеж от извара и ефирен пандишпан с шоколадови късчета - нещо като обратен чийзкейк (или обърнат чийзкейк ). Децата ще бъдат особено възхитени! Не забравяйте да го приготвите още този уикенд за изненада на семейството. Ето и рецептата за този Обратен шоколадов сладкиш :
Шоколадов сладкиш наобратно
Продукти:
За пълнежа от извара:
800 гр.
4 яйца
250 гр. заквасена сметана
60 гр. царевично нишесте
160 гр. захар
1 пак. ванилова захар
За блата:
3 яйца
80 гр. захар
80 гр. брашно
10 гр. олио
100 гр. тъмен шоколад (56% какао, 50 гр. за блата + 50 гр. за поръсване)
30 гр. масло (за намазване на формата)
Приготвяне:
Първо, нека приготвим пълнежа от извара. За целта разбийте 4 предварително отделени белтъка в сух и чист съд. Разбийте на средна скорост, докато се появи лека пяна. След това на порции добавете 160 г захар и постепенно увеличавайте скоростта. Разбийте белтъците до стабилни върхове.
Отделно смесете 4 жълтъка и 1/3 ч.л. ванилия. Добавете 60 г царевично нишесте и 250 г мазна заквасена сметана. Смесете всичко.
След това смесете белтъчната и жълтъчната маса и добавете 800 г извара. Преди това пасирайте хубаво изварата с пасатор, така че пълнежът да се получи по-нежен. Разбъркайте всичко добре, оставете го настрана и пригответе блата.
За блата също отделете предварително белтъците от 3 яйца от жълтъците. Разбийте белтъците на средна скорост, докато стане лека пяна. След това добавете 80 г захар и постепенно увеличавайте скоростта. Разбийте белтъците до твърди върхове.
Добавете жълтъците един по един в разбитите белтъци. Прибавете и 10 г растително масло.
Пресейте 80 г пшенично брашно и разбъркайте внимателно, така че масата да не загуби блясъка и обема си.
Нарежете предварително с нож 50 г шоколад (съдържание на какао 56%). Добавете този шоколадов чипс към тестото и разбъркайте внимателно.
Намажете дъното на форма с диаметър 24 см с масло. Покрийте дъното с хартия за печене. Включете фурната да загрее на 180 градуса. Първо изсипете пълнежа с извара и внимателно го изравнете с шпатула.
Разпределете бисквитеното тесто отгоре на малки порции и заравнете с шпатула. Можете да използвате пош и да разнесете тестото в кръг, като започнете с външния голям кръг. Не натискайте силно върху тестото.
Изпечете сладкиша за около 50 минути. Отгоре блатът трябва да покафенее добре.
Извадете готовия сладкиш от фурната и оставете да се охлади напълно. В процеса на охлаждане ще слегне малко, но няма от какво да се притеснявате. Извадете сладкиша от формата и го обърнете с пълнежа нагоре. Блатът ще се озове отдолу.
Отделете внимателно хартията и поръсете обилно с настърган шоколад.
Да ви е сладко!