1 чаша меко безсолно масло
1 2/3 чаша кафява захар
1 1/3 чаша пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 супена лъжица морска сол
2 яйца
1 супена лъжица екстракт от ванилия
115 гр. разтопен тъмен шоколад (поставете в микровълнова печка и разтопете на интервали от 30 секунди. Внимавайте, може да изгори лесно!)
2 супени лъжици ракия или ром
1 чаша прясно приготвено кафе
* Ако не искате да добавяте алкохол или кафе, просто ги заменете с 1 чаша и 2 супени лъжици вряла вода.
Загрейте фурната на 190 градуса. Покрийте форми за кекс с намазнена хартия за печене.
С електрически миксер или с дървена лъжица разбийте маслото и захарта. Междувременно в друг съд смесете брашното, бакпулвера и солта, и оставете настрана.
Към сместа от масло и захар добавите яйцата и екстракта от ванилия, и бъркайте, докато сместа се обедини. След това добавете разтопения и леко охладен шоколад. Трябва да се получи лека и въздушна смес. Добавете алкохола и разбъркайте, докато се хомогенизира.
След това добавете една по една супена лъжица брашно, а след това добавете и кафето.
Сместа изсипете в приготвените форми и оставете разстояние от няколко сантиметра до върха на формата, така че да не прелее при печене. Печете около 30 минути. След това намалете силата на фурната на 160 градуса и печете още 15 минути. Сладкишът може да изглежда изпечен отвън, но да бъде мек отвътре, така че с клечка за зъби проверете дали е готов. Ако клечката излезе чиста, тогава е готов. Преди да извадите сладкиша от формата го оставете да се охлади напълно.