Може да ви напомни на прочутото Брауни , защото вкусът и изборът на съставки много прилича на него, така че всички любители на топящите се в устата шоколадови сладкиши , като този, ще се насладят и обожават новия десерт, който се приготвя само с 3 супени лъжици захар!
Тези, които следят теглото си или са на диета, могат и да пропуснат тези три лъжици захар, защото е достатъчен само шоколадът за готвене, използван за тази рецепта. Разбира се, препоръчително е да използвате малко качествен шоколад с висок процент какао. Ето какво ви трябва, за да си направите мега шоколадовия сладкиш с 3 лъжици захар :
Мега шоколадов сладкиш с 3 лъжици захар
Продукти (за тава/форма 30х22 см):
200 гр. несолено масло/маргарин
240 гр.
2 с. л. захар или на вкус
1 пакетче ванилова захар (10 гр.)
4 яйца
4 бр. супени лъжици грис
200 г брашно
Глазура:
80 г шоколад за готвене
60 г сладка сметана
20 г масло
Приготвяне:
Начупете шоколада (240 гр.) на кубчета и го сложете в дълбока купа, след което го разтопете в микровълновата или на водна баня/слаб котлон. По същия начин се разтопява и маслото, което не трябва да завира.
Смесете шоколада и маслото с телена бъркалка до получаване на гладка хомогенна смес. Добавете три супени лъжици захар към тази комбинация за обичайния сладък вкус на тортите, но ако искате да избегнете захарта, не се колебайте да я пропуснете.
Добавете ваниловата захар, разбъркайте и след това добавете четири яйца, които първо трябва да са на стайна температура (ако са студени, ще втвърдят маслото), а сместа от масло и шоколад трябва да е леко хладка, не трябва да е гореща (т.к. яйцата ще се сварят).
Разбийте добре, докато яйцата се смесят и поемат напълно в сместа и едва тогава добавете 200 г брашно и четири супени лъжици грис. В този момент загрейте фурната до 160 градуса. Разбъркайте и хомогенизирайте.
Покрийте формата, в която ще печете тортата (със среден размер 30х22 см) с хартия за печене. Изсипете сместа в нея, разпределете и заравнете равномерно, след което я сложете да се пече за половин час или по-малко от указаното (около 20 минути). Оставете малко да се охлади, след което пригответе глазурата:
За глазурата: В купа се слагат 80 гр. шоколад за готвене, 60 гр. сладка сметана и 20 гр. масло и се разтопяват в микровълнова или на водна баня, след което с получената смес се залива топлият сладкиш. Оставете да се охлади на стайна температура, след това в хладилник или студена стая, след което нарежете и сервирайте.
Да ви е сладко!