![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
За тестото:
175 г брашно
115 г масло
25 г пудра захар
2 с.л. какао
1 щип. сол
1 с.л. вода
За крема:
225 г пудра захар
6 яйца
175 мл. лимонов сок
3 с.л. лимонова кора
175 мл. течна сметана
За декорация (по желание):
25 г шоколад
Време: 120 минути
Форма за торта с подвижен ринг или кръгла тавичка с диаметър 25 см се намазва с масло. Приготвя се тестото. Брашното (175 г), пудрата захар (25 г), какаото (2 с.л.) и солта (1 щип.) се смесват в купа и се разбъркват добре. Маслото (115 г) и водата (1 с.л.) се поставят в малка тенджерка и се загряват на котлона на ниска температура. Щом маслото се разтопи, се добавят сухите смесени продукти. Всичко се разбърква много добре, докато се получи гладко тесто. То се разточва и се поставя внимателно в тавичката, като целта е то да покрие както дъното, така и ръбовете на съда. Оставя се настрани. През това време се приготвя лимоновият крем. Пудрата захар (225 г) и яйцата (6 бр) се разбиват, докато захарта напълно се разтвори. Добавя се настърганата лимонова кора (3 с.л.), прясно изцеденият лимонов сок (175 мл.) и сметаната (175 мл.). Разбива се до получаването на гладка смес. Опитва се на вкус и при необходимост се добавя още захар или още лимонов сок. Фурната се загрява до 190 градуса. Щом достигне тази температура, лимоновата смес се изсипва внимателно върху какаовото тесто във формата и тартата се пече около 25-30 минути, докато се сгъсти крема. След това се изважда от фурната и се оставя напълно да се охлади. Декорира се с настърган шоколад (25 г) и десертът се разрязва на парчета след като е престоял известно време в хладилника.