1 чаша гъста сметана
½ ч.л. бадемов екстракт
½ ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.л. черешов екстракт
1 с.л. светъл царевичен сироп (може и мед)
170 гр. полусладък шоколад
110 гр. горчив шоколад
¼ чаша осолени бадеми
За шоколадовата коричка (основа на тарта):
6 чаши корнфлейкс
¼ чаша какао на прах
6 с.л. масло
¼ чаша захар
½ чаша полусладък шоколадов чипс
1 яйце, леко разбито
½ ч.л. сол
Освен това:
1 чаша тъмни череши (вишни), без костилки
Рецептата е за правоъгълна форма за тарт с размери 30х22 см.
Налейте сметаната в малък тиган за сос и разбъркайте вътри всички видове екстракт и царевичния сироп (меда). Сложете тигана на умерен огън и го оставете да закъкри. Докато се нагрява сместа, начупете двата вида шоколад и ги сложете в голяма купа. Излейте врящата сметана върху начупения шоколад и оставете без да бъркате за около 2 минути. След това разбийте сместа с тел, започвайки от центъра на купата, така че шоколадът да се разтопи и да се образува гладък ганаш. Оставете настрана за 4-5 минути, за да изстине леко и да се сгъсти.
Сложете солените бадеми в сух съд с незалепващо покритие на бавен огън. Разтърсвайте съда с ядките, за да се запекат равномерно и да не загорят и ги махнете от огъня, щом замиришат приятно. Прехвърлете бадемите върху дъска за хляб и щом се охладят, ги нарежете на по-едро. Излейте хладкия вече ганаш в напълно охладената основа за тарт (начинът на приготвянето й е описан по-долу) и го загладете с шпатула. Отгоре поръсете с обезкостените череши, като леко ги притискате в ганаша, и поръсете равномерно с натрошените бадеми. Оставете на стайна температура за 3-4 часа или за 1 час в хладилника.
За коричката: Загрейте фурната на 175 градуса и намазнете форма за тарт с посочените по-горе размери и подвижно дъно. Смелете в кухненския робот на пулсации корнфлейкса и какаото, докато се натроши напълно и се смесят добре. Прехвърлете в голяма купа.
Разтопете на водна баня маслото, захарта и шоколадовия чипс на умерен огън, докато сместа стане гладка и хомогенна. Излейте маслено-шоколадовата смес върху сместа с корнфлейкса, заедно с леко разбитото яйце и солта, и бъркайте, докато се хомогенизира сместа. Притиснете плътно получената смес в приготвената форма – по дъното и стените й – и сложете в загрятата фурна за 7-10 минути, докато коричката стане хрупкава и леко се надигне. Оставете да изстине напълно във формата върху решетка, преди да я напълните с ганаша.