Шоколадова баклава

вход през zajenata.bg
Шоколадова баклава
admin
Добавена от: admin
29927
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 пакет фини кори
1 1/2 чаши нарязани орехи (запечени предварително)
1 1/2 чаши подсладен кокос (запечен)
1-1 1/2 пакетче масло - разтопено
2 чаши мед
1/2 чаша вода
1/2 чаша захар
1/2 чаша какао на прах
3 ч.л. екстракт ванилия

Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете добре правоъгълна тавичка с масло. 
Разтопете пакетчето масло. Корите извадете на стайна температура, ако са били в хладилника. Вземайте по две от корите, мажете с разтопено масло и ги подреждайте в приготвената тавичка. Щом наредите 4 кори, поръсете с орехите и кокоса, покрийте с още 2 намазнени кори, поръсете с орехи+кокос и продължете така, докато се изчерпат продуктите. Най-горната кора намажете обилно с масло (или излейте останалото количество разтопено масло отгоре). 
Нарежете суровата баклава на ромбове с остър нож и пъхнете в загрятата фурна за около 45 минути, или докато баклавата се зачерви приятно. 
За сиропа: сложете меда, водата, захарта, какаото и ванилията в тенджерка и оставете сместа да заври.  След това намалете котлона на най-ниска степен. 
Щом извадите баклавата от фурната, залейте с част от сиропа (така че да се напои равномерно). Оставете баклавата в покой около половин час, след което залейте и с останалия сироп. Оставете да попие много добре, преди да поднесете.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft