Шоколадовата баклава по днешната рецепта безспорно е най-вкусната, която някога сте опитвали! Сладка, ароматна и много сочна, с наситено шоколадов вкус - може ли някой да устои на невероятната Баклава с вкус на Фереро ?
Шоколадова баклава с вкус на Фереро
Продукти:
500 г кори за баклава
За шоколадовата заливка:
100 г черен шоколад
100 г нутела или подобен течен шоколад
100 г масло
100 мл олио
За плънката:
300 г печени и нарязани лешници
150 г бисквити
2 супени лъжици нутела или подобен течен шоколад
мляко според нуждите
За сиропа:
800 мл вода
500 г захар
2 пакетчета ванилова захар
още 3 супени лъжици разтопено масло
Начин на приготвяне:
Първо направете заливката за корите: Разтопете всички съставки на слаб огън до получаване на лъскава и равномерна смес. Оставете настрана да се охлади, докато приготвяте плънката.
Сложете нарязаните и запържени лешници в купа, добавете смлените бисквити, нутелата и малко мляко, колкото да се навлажнят бисквитите и лешниците. Най-добре е да разбъркате всичко с върха на пръстите си, защото така шоколадът се смесва най-добре с останалите съставки.
Поставете една кора върху равна работна повърхност, след което я намажете с няколко супени лъжици от шоколадовия сироп. Равномерно добавете няколко супени лъжици пълнеж по самия край, след което навийте кората като щрудел.
Навитата баклава се реди върху намазнена тава и с остър нож се нарязват рула с дължина 6-7 см. Намажете цялата повърхност на баклавата с 3 супени лъжици разтопено масло. Поставете така приготвената баклава и я печете в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 40 минути.
Междувременно сварете сиропа: Оставете да заври водата със захарта и ваниловата захар и след като заври, варете още 10 минути. Изпечената и охладена баклава се залива с горещ сироп. Може да ви се стори прекалено много сироп, но не се притеснявайте, баклавата ще попие всичко.
След като баклавата поеме течността и се охлади, я покрийте с фолио и я оставете в хладилник за една нощ.
На следващия ден поднесете баклавата с чаша хубаво турско кафе.