За блата:
5 яйца
100 гр. захар
100 гр. брашно
1 супена лъжица нишесте
1 ванилова захар
2 супени лъжици какао
на върха на ножа - бакпулвер
За крема:
400 гр. шоколад
400 мл сметана
150 гр. масло
настърганата кора от една мандарина, а може и портокалова кора
1 супена лъжица ром, а може и ликьор от портокал, ако имате
Истинска шоколадова експлозия, а е толкова лесно за приготвяне!
1. Разбиват се жълтъците със захарта и ваниловата захар. Белтъците се разбиват отделно добре на твърд сняг.
2. Сухите съставки се смесват, след което постепенно се прибавят към жълтъците, като се редуват с разбитите белтъци. Сместа се разбърква бавно и внимателно с шпатула или лъжица, за да запази обема си.
3. В намазнена тавичка се прехвърля сместа и се пече на 180 градуса с вентилатор около 20 минути. Блатът се охлажда и разрязва на две равни половини.
4. Сметаната се загрява до кипене и в нея се поставя натрошения шоколад да се разтопи при непрекъснато разбъркване. Прибавя се и маслото, а накрая - настърганата кора от мандарина и ромът. Разбърква се хубаво до получаване на хомогенна смес, която оставяме малко да се охлади и стегне, така че да може да се намаже върху блата.
5. Поставяме и разнасяме крема върху едната половина от блата, като оставяме малко и за украсата на втория блат. Намазваме и него със заделения крем, а отгоре поръсваме с какао, след като стегне.
6. Оставяме тортата в хладилник за най-малко 3 часа.