За основата:
1 белтък
50 гр. захар
50 гр. бадеми на люспи
80 гр. натрошен шам-фъстък
За тортата:
150 мл. захар
100 мл. пресен портокалов сок
220 гр. черен шоколад, нарязан на малки парченца
100 гр. масло, нарязано на кубчета
3 яйца
настърганата кора от 1 портокал
2 с.л. брашно
пудра захар и портокалова кора за декорация
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте форма за торта с хартия за печене. Сложете половината захар в дълбок тиган за сос, добавете портокаловия сок и разбъркайте на бавен огън, докато захарта се разтвори напълно. Махнете от огъня и объркайте вътре шоколада и маслото. Разбийте яйцата с другата половина захар в голяма купа до гъст крем, прибавете портокаловата кора. Разбъркайте шоколадовата смес с яйчената - внимателно! Пресейте брашното и добавете и него. Прехвърлете сместа в приготвената форма. Сложете формата в тавичка с малко по-голям диаметър, прехвърлете във фурната и налейте гореща вода в тавичката до половината на стените на формата. Изпечете около 1 час, докато тортата е стегнала при допир. Извадете от водната баня и оставете да се охлади, преди да извадите от формата. Докато се охлажда, пригответе основата: покрийте кръгла тавичка с хартия за печене и нарисувайте кръг с диаметъра на формата ви за печене. Смесете всички съставки за основата внимателно и разпределете сместа върху нарисувания кръг. Сложете във фурната и изпечете за 20-тина минути, до златисто-кафяво. Оставете да се охлади и прехвърлете върху чинията, в която ще асемблирате тортата.
Извадете тортата от формата внимателно и бързо върху изпечената основа. Поръсете с пудра захар и украсете с портокаловата кора. Поднесете със сметана.