За тестото:
125 гр. масло
100 гр. фина кафява захар
2 жълтъка
200 гр. бяло брашно
50 гр. пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица заквасена сметана
щипка сол
За шоколадовия крем:
400 гр. сметана
200 гр. млечен шоколад
250 гр. черен шоколад с високо съдържание на какао
1 супена лъжица мед
100 гр. масло
щипка сол
И още:
7-10 пресни смокини
2-3 супени лъжици кафява захар
Фантастично вкусен шоколадов пай - за истинските любители на шоколад тази рецепта е истинско попадение! Изумително съчетание на аромати, чудесно тесто, много шоколад и карамелизирани смокини, които слагат черешката на тортата!
Начин на приготвяне:
1. Разбийте с миксер кафявата захар с маслото. Добавяйки останалите съставки, замесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 1 час, след което го разтеглете във форма за тарт или друга форма. Поставете тестото да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути, или докато се зачерви. Извадете го от фурната и охладете.
Докато се пече тестото, пригответе шоколадовия крем:
2. Загрейте сметаната с меда до кипване, след това дръпнете от огъня. Добавете шоколада и маслото, и бъркайте, докато се разтопят. След като кремът се поохлади, излейте го върху тестото.
Докато се охлажда кремът, карамелизирайте смокините:
3. Нарежете смокините на парчета по желание, оваляйте ги в кафява захар и ги сложете в тиган да се карамелизира захарта, т.е. да се запекат за кратко. Охладете ги и ги подредете слагате върху шоколадовия крем. Оставете питата да изстине няколко часа, преди да поднесете.