200 г черен шоколад
500 мл прясно мляко
150 мл течна сметана
5 бр. жълтъка
135 г захар
25 г пудра захар
50 г какао на прах
6 стръка лавандула
няколко кубчета лед
Разбийте жълтъците с 55 грама захар. Сложете млякото да заври. Сипете го като разбърквате бавно при жълтъците и върнете на огъня за около пет минути за да се сгъсти. Разбийте какаото с част от крема и прибавете и него в крема. Оставете да изстине и сложете в машина за сладолед или в плитка купа, която трябва да сложите във фризера и да е разбърквате няколко пъти, докато се замрази добре сместа. Сложете 450 мл вода да заври, прибавете 4 стръка лавандула, покрийте с капак. Спрете огъня и оставете за 20 минути. Сложете в купа шоколада, нарязан на дребно. Прибавете 40 г захар и 10 г какао. Прецедете добре лавандуловия чай и сложете в него шоколадовата смес. Сложете да заври за минута и оставете да изстине така получената супа. Смелете с помощта на кухненски робот останалите 2 стръкчета лавандула на прах. Смесете ги с 40 г захар и запазете до момента на сервиране. Разбийте сметаната на твърд сняг и към края прибавете 25 г пудра захар. Оставете на студено. Когато сладоледът е готов, сложете няколко кубчета лед в супата. Пресипете в подходящи купички. Прибавете по две топки от сладоледа, няколко розички от сметаната и поръсете с лавандуловата захар. По желание може да поръсите с натрошени сурови ядки или бисквити.