Шоколадова торта

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Десерти
Шоколадова торта
89455
Снимков материал: pixabay.com
Шоколадова торта

 

 

 

 

 

В тази статия ще ви покажа една дяволски добра и изпитана рецепта за вкусна шоколадова торта. Това всъщност е любимата ми рецепта за торта.  Тя е едно изключително добро предложение за официален случай или просто неделен десерт.

Ето и рецептата:

 

 

Продукти:

За тортата:

3 чаши брашно

1 и 1/2 ч.л. сол

3/4 ч.л. бакпулвер

1 и 1/2 ч.л. сода за хляб

2 и 2/3 чаши захар

1 чаша + 2 с.л. какао

1 чаша + 2 с.л. вода

1 чаша + 2 с.л. масло от рапица

5 големи яйца

3/4 чаша вода

1 и 1/2 ч.л. ванилия

 

За глазурата:

1 кутия пудра захар  (450 гр.)

3/4 чаша какао (използвайте черно, висококачественно неподсладено какао)

Ароматизиран ликуид (вода, ванилия, ром, коняк или амарето)

1 и 1/2 чаша масло (твърдо, но не и студено)

 

Начин на приготвяне:

Тортата:

Загрейте фурната на 170 градуса по целзий. Разбъркайте в голяма купа брашното,  солта, бакпулвера, содата, захарта и какаото. Добавете 1 чаша и 2 с.л. вода и 1 чаша и 2 с.л. масло от рапица. Бъркайте в продължение на една минута.

Добавете яйцата, 3/4 чаша вода и ванилията. Бъркайте 5-6 минути с бъркалка и след това 3-4 минути с миксер. Ако имате кухненски робот 2 минути бъркане са достатъчни.

Изсипете сместа в три тавички с еднакви размери и печете във фурната за около 25-30 минути. За да проверите дали тортата е готова, можете да забиете една клечка за зъби в центъра й, ако клечката излезе чиста, значи блатовете ви са готови. След като извадите блатовете от фурната, ги оставете да се охладят за 15 минути. След това увийте тавичките с фолио и ги оставете в хладилника за поне 2 часа.

 

Глазурата:

Тази част от рецептата е малко по-трудна, но ви уверявам, че усилията си заслужават.

Сложете пудра захарта и 3/4 чаша какао в кухненския робот и бъркайте докато се смесят напълно.

Добавете на части маслото и ароматния ликуид (ако не търсите определен вкус, може да добавите и вода). Ако прекалите с добавения ликуид, можете да добавите допълнително какао или захар. Добавете цялото количество масло, като се оставите сместа леко твърда, тъй като тя ще се отпусне малко, преди да стане време за нанасянето й върху блатовете.

 

Сглобяване на тортата:

Извадете блатовете от хладилника и от тавичките. Намажете всеки един блат с глазура и го подредете един върху друг. Оставете тортата да престои поне час, преди да се сервира.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft