350 г бисквити амарети (готови или домашни)
175 г натурален шоколад (70-75 % какао)
425 г течна сметана
4 супени лъжици бренди
3 супени лъжици портокалов сок
шоколад за украса - около 100 гр.
Начупете шоколада на парченца, поставете го в купа, добавете малко сметана и го поставете на водна баня ( над съд с кипяща вода, но дъното на купата да не допира водата). Разбърквайте докато се разтопи шоколада. Свалете купата от огъня, добавете останалото количество сметана и с миксер разбийте до пухкава смес.
Смесете брендито с портокаловия сок. Потапяйте бадемовите бисквити първо в брендито, след това в шоколадовия крем и след това поставете на дъното на форма за пудинг или дълбока стъклена купа. Намажете слоя бисквити с крем, отгоре наредете нов слой бисквити. Трябва да се получат 4 слоя. Покрийте формата с алуминиево фолио, отгоре поставете чиния и притиснете с тежест около 1 кг(най-лесно е да използвате пълна консервена кутия) и оставете да престои в хладилник една вечер. Преди да сервирате, потопете формата за няколко секунди в гореща вода и обърнете върху чиния за сервиране. Поставете за 15 минути в хладилник, за да се втвърди повърхността и след това украсете с шоколад.
За украсата: разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна, след което го разстелете върху мраморна повърхност и оставете да се охлади и втвърди. С нож или шпатула внимателно остържете от повърхността на дъската шоколада, така че да се образуват стружки. Украсете с тях готовата торта!