200 гр. качествен черен шоколад (70% какао)
200 гр. масло
300 гр. сварени и обелени кестени (може и консервирани)
200 гр. захар
200 мл прясно мляко
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 с.л. бренди/коняк/ликьор (най-добре с вишнев аромат)
2 ч.л. екстракт ванилия
1 чашка силно кафе
1 консерва вишни в сироп (отцедени и почистени от костилките – запазете няколко за украса)
За крема:
200 мл. гъста сметана
2 с.л. пудра захар
1 с.л. коняк (по желание)
1 ч.л. ванилов екстракт
За сиропа:
Течността от вишните
1 ч.л. вишнев ликьор (вишновка)
1 лъжичка пудра захар
Загрейте фурната на 150 градуса. Разтопете шоколада и маслото в стъклена или керамична купа на водна баня. Разбийте белтъците до твърд сняг. Междувременно сложете останалите продукти за тортата в блендера и смелете до напълно гладка смес. Подгответе форма за торта с подвижно дъно и намажете с масло, след което покрийте дъното с хартия за печене. След като шоколадът и маслото се разтопят, излейте ги в блендера при останалите продукти. Прибавете тази смес към разбитете белтъци, объркайте добре и добавете вишните. Излейте сместа в приготвената форма. Изпечете за 1 час (проверете след 45-тата минути) до готовност – проверете със суха клечица. Оставете тортата да се охлади във формата, след това покрийте и прехвърлете в хладилник. Пригответе сиропа, като поставите всички продукти в дълбок тиган и варите на бавен огън, докато се сгъсти. Оставете настрана.
На следващия ден разбийте сметаната, добавете коняка и захарта.
Извадете тортата от формата, разрежете и напълнете със сметановия крем. Украсете с отделените вишни, сиропа и пудра захар.