Хапва ли ви се нещо копринено нежно, вкусно и разхлаждащо в жегите? На правилното място сте! Днес сме ви приготвили една рецепта, която доби невероятна популярност в Интернет-форумите за кулинария. Торта в бутилка - това кулинарно чудо не иска печене, няма тежки блатове, а само слоеве нежен, пухкав крем.
Шоколадова торта в бутилка
Продукти:
700 мл прясно мляко
2 яйца
120 гр.захар
1 пак.ванилова захар (8 g)
3 супени лъжици царевично нишесте
20 гр.желатин
За лимоновия слой:
1 лимон
70 гр.захар
1 ч.л.нишесте
щипка куркума
150 гр.фина извара (може Рикота или крема сирене)
Шоколадов слой:
60 гр.тъмен шоколад
150 гр.фина извара (може Рикота или крема сирене)
Приготвяне:
За лимонения слой: настържете кората на лимона, а сока изстискайте. Смесете ги, добавете нишестето, куркумата и разбъркайте до гладка смес. Сложете на котлона и бъркайте до сгъстяване.
Отделно настържете шоколада.
В огнеупорен съд разбийте яйцата, добавете нишестето, захарта, ваниловата захар и разбъркайте до гладка смес с малка част от млякото. Добавете останалото мляко и сложете сместа на котлона. При непрекъснато бъркане оставете крема да се сгъсти и дръпнете от огъня. Щом леко се охлади, добавете желатина на прах (ако използвате желатин, който изисква накисване, пригответе го според указанията на опаковката) и разбъркайте добре.
Разделете горещия крем на 2.
В едната част добавете нарязания шоколад и разбъркайте, докато се разтопи.
В другата прибавете лимонения крем и отново разбъркайте добре.
Най-накрая прибавете към всяка от частите нужното количество крема сирене (извара) и объркайте много добре.
Сега идва забавната част - вземете бутилка от литър и половина и изрежете в едната дълга част правоъгълно парче, така че да остане нещо като лодка. Нея ще използваме вместо форма за сладкиша.
Изсипете на дъното лимонената смес и разпределете равномерно. Оставете да постои в хладилник, докато стегне леко. След това отгоре разпределете шоколадовата смес и загладете. Пъхнете сладкиша в хладилник за поне 3-4 часа, докато стегне напълно.
Внимателно, използвайки ножица, цепнете двата края на бутилката, след което отрежете краищата с остър нож. Обърнете внимателно сладкиша върху подходящо плато и отстранете бутилката.
Украсете по желание с настърган шоколад, сметана или както ви харесва!