1 чаша бира Гинес (или друго тъмно пиво)
2 резена масло (225 гр.)
3/4 чаша неподсладено какао (тъмно)
2 чаши много фина захар (може да смесите с малко нес кафе)
2 чаши брашно (специално за торти или обикновено)
1 1/2 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.л. сол
2 големи яйца (на стайна температура)
2/3 чаша заквасена сметана
За шоколадовата глазура:
225 гр. меко солено масло
2/3 чаша неподсладено какао - пресято
2 1/2 до3 чаши пудра захар, пресята
2 с.л. бира (Гинес или друга)
1 и 1/4 ч.л. ванилена захар
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете 2 форми за торта с подвижно дъно (диаметър 18 см.) с масло или специален спрей.
Сложете маслото в средна касерола и го разтопете почти напълно на бавен огън, като разбърквате. Прибавете бирата и увеличете температурата, като едновременно с това разбърквате, така че сместа да започне да къкри. Намалете леко огъня, добавете какаото и разбийте до гладка смес. Махнете от огъня.
В друг съд смесете добре захарта, брашното, содата и солта. В отделна чиста и суха купа разбийте яйцата до гъст крем с миксер (около 5 минути). Добавете сметаната и отново разбийте, за да се смесят. Прибавете сместа с бирата към яйчената смес и разбъркайте с дървена бъркалка. Когато се усвоят, прибавете брашнената смес при непрекъснато бъркане, докато се инкорпорират.
Разделете тестото равномерно между 2-те форми за печене. Изпечете блатовете -а 28-32 минути, или докато извадите клечката суха, при проверка с дървена клечица. Охладете блатовете във формите върху кухненска решетка за 15-тина минути.
За глазурата: Разбийте добре омекналото масло, какаото и 2 чаши пудра захар. Добавете бирата и ванилията и отново разбъркайте. Като използвате електрически миксер разбийте на високи обороти глазурата около минута. Добавете останалата пудра захар - малко по малко, докато получите нужната консистенция. Разбивайте още 3-5 минути, като обирате стените на купата, докато сместа стане лека и въздушна. Съедитене с нея блатовете и с остатъка покрийте хубаво тортата. Украсете по желание - с натрошени ядки, кокос, настърган шоколад и пр.